ITSPEA 8

Professionaali ja "käsitöölise" erinevus


Kui küsida lihtsaid küsimusi nagu: „Mis vahe on parimatel sportlastel ja kõigil teistel?“ ning „Mida teevad tõeliselt edukad inimesed, mida enamik ei tee?“ saame vastusteks tavaliselt: geneetika, õnn, talent. Kuid lõpuks taandub see selleni, kes saab igapäevase treenimise igavusega hakkama, tehes samu tõsteid ikka ja jälle.

Inimesed räägivad oma eesmärkide nimel pingutamisest. Ükskõik, kas see on äri, sport või kunst, kuulete inimesi ütlemas näiteks: "Kõik taandub kirele." Või: "Sa pead seda tõesti tahtma." Seetõttu langevad paljud meist masendusse, kui kaotame fookuse või motivatsiooni, sest arvame, et edukatel inimestel on mingi põhjatu kirevaru. Kuid asi on selles, et ka tõeliselt edukad inimesed tunnevad samasugust motivatsioonipuudust nagu kõik teisedki. Erinevus seisneb selles, et vaatamata tüdimustundele leiavad nad siiski viisi end välja näidata. (1)

Professionaalid peavad ajakavast kinni; amatöörid lasevad elul sekkuda. Professionaalid teavad, mis on nende jaoks oluline, ja töötavad selle nimel sihikindlalt; harrastajaid tõmbavad elu kiireloomulised juhud kursilt kõrvale.

Professionaali kõige enam eristav omadus sama eriala „käsitööliselt“ on tahe teha tööd isegi siis kui olukord pole sobilik. Professionaalid tegutsevad siis, kui tuju pole õige. Nad ei pruugi sellest rõõmu tunda, kuid leiavad viise, kuidas kordusi sisse viia.

 


Kasutatud kirjandus:

1.      J. Clear; Atomic Habits; 2014; New York

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

ITSPEA 5

marblj ITSPEA 1

ITSPEA 10