ITSPEA 6

Raamatu “The Case of Copyright Reform” autorite põhieesmärgiks on säilitada autoriõigused ärilistel eesmärkidel, kuid muuta kõik mittekaubanduslikud kopeerimised ja kasutamised vabaks.

 

Lahendused:

1.     Muuta mittekaubanduslik jagamine mitte tasuliseks.

Lihtrahval peab olema õigus saada informatsiooni tasuta. Sammuti peab olema failide jagamine tavaeesmäridel igal inimesel lubatud ilma piiranguteta.

See lahendus on tänapäevaks täide viidud. Inimesed saavad üksteise vahel pilte, laule ja muid säärast vabalt jagada.

2.     Autoriõigused lõppevad 20 aastat peale publitseerimist.

Paljudes riikides on autoriõiguste periood autori elu + 50-70 aastat peale surma.  Kuid on ka riik, kus pole mingit autoriõiguste perioodi, Marshalli saared. Autoriõiguste puudus võib olla seletatud sellega, et see on väike riik (rahvaarv on 53 158 (2011)). Autoriõigusi on pidevalt suurendatud, et kaitsta suurte meediaettevõtete huve. Avalikule huvile keskendunud poliitika autoriõiguse kehtivusaeg on piisavalt pikk, et julgustada loojaid, kuid piiratult, et võimaldada igal aastal ühtlast materjali voogu üldkasutatavusse. Pikk autoriõiguste periood kaitseb autorite õigusi. Neile antakse teatud eranditega ainuõigus reprodutseerida, levitada, esitada, kuvada ja luua autoriõigusega kaitstud materjalist tuletatud teoseid. Kui muuta  autoriõigused 20 aastat peale publitseerimist on olemas tõenäosus, et mõned autorid elavad kauem kui nende tööde autoriõigused ning autoril ei olegi selle tööga seoses mingeid õigusi.

3.     Samad tsiteerimisõigused muusikale nagu on tekstil.

Tänapäeval on litsenseerivad organisatsioonid, nagu Creative Commons, mis soodustavad kunstitööde õiglast kasutamist teise kunstnike jaoks. Nende otsingumootorid leiavad igat tüüpi helisi, mida saab seaduslikult kasutada.

 

Allikad:

List of countries´ copyright lengths: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries%27_copyright_lengths

Why copyright laws last so long: https://sundial.csun.edu/9657/archive/whycopyrightlawslastsolong/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

ITSPEA 5

marblj ITSPEA 1

ITSPEA 10