ITSPEA 2

 Emotikonid


Emotikonid (lihtsalt seletatud) on tobedad pildid, mida saab luua arvuti klaviatuuri tähtede, numbrite ja märkidega. On väidetud, et esimene emotikon ilmus 1979. aastal, kuid esimene põhjendatud emotikoni kasutamine tuli Ameerika arvutiteadlaselt Scott E. Fahlmanilt 19. septembril 1982. aastal. Ta pakkus, et :-) võiks viidata teadetetahvli humoorikale postitusele ja :-( võiks viidata tõsistele postitustele. Paar kreatiivset emotikoni näidet:  

@}-;-'--- (roos);

<コ:彡 (kalmaar);

===========|:-} (Abraham Lincoln).

Tänapäeval on emotikonid vahetunud emojide peale. Emoji ja emotikonide erinevus seisneb selles, et emotikonid on tüpograafilised kujutised (loodud klaviatuurimärkide abil). Emojid on aga iseenesest tegelased (neid ei pea nullist ehitama). Avades klaviatuuri saate leida oma vajadustele vastava emoji. Nagu näiteks: 😴; 📚; 📝.


Magnetriba kaart


Magnetriba kaart on kaart (näiteks krediitkaart), mis sisaldab magnetiliselt kodeeritud andmete riba. Selle loojaks oli IBM 1960. aastal. Sündmused, mis aitasid krediitkaardi ning ka muudele tänapäeva tehnoloogiate kujunemisele kaasa:

  • 1920. aastatel hakkas õlitööstus - eriti Texaco - pakkuma oma klientidele paberkaarte, mis olid tankimise jaoks olulised. Need paberkaardid aitasid määrata tänapäeva krediitkaartide standardse mängukaardi suuruse.
  • Air Travel Card, American Airlinesi väljastatud kaart, mida peetakse ajaloo esimeseks "maksekaardiks", oli esimene, mis sisaldas numeratsioonisüsteemi konkreetse kaardi kasutaja jälgimiseks. 
  • 1958. aastal lõi Bank of America oma esimese krediitkaardi BankAmericard. Kaart on tähelepanuväärne mitte ainult selle poolest, et see oli üks esimesi kaarte panga poolt turule pandud, vaid ka selle poolest, et aitas luua ka teiste pankade võrgustiku, pakkudes oma kaarte. 
  • 1969. aastal sai Air Travel Cardist esimene kaart, mis sisaldas magnetriba. Pärast 1980. aastat, muutus tehnoloogia põhikrediitkaardi pakkujate jaoks meeldivaks.
  • 1984. aastal hakkas veebiteenus Compuserve oma liikmetele pakkuma Electronic Mall'i. Sellest teenusest sai tegelikult esimene suurem veebipoodide teenus ja - tõestades, et krediitkaardi numbreid saab elektrooniliselt üle kanda - pani aluse Amazonile ja ettevõttele kümne aasta pärast.


Allikad:

1. Emoticons; https://www.britannica.com/topic/emoticon

2. The history of emoticons; https://www.kidscodecs.com/history-of-emoticons/ 

3. The history of emoticons and emojis; https://design.tutsplus.com/tutorials/the-history-of-emoticons-and-emojis--cms-31399

4. Give us some credit; https://tedium.co/2015/06/09/credit-card-history/

5. Magnetic Stripe Technology; https://www.ibm.com/ibm/history/ibm100/us/en/icons/magnetic/

6. Magnetic Stripe Cards; https://www.encyclopedia.com/computing/news-wires-white-papers-and-books/magnetic-stripe-cards

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

ITSPEA 5

marblj ITSPEA 1

ITSPEA 10